Wprowadzenie do sprzedaży

Moderator: sq9

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez darecki62 » 2013-02-17, 16:21

Witam.Długo czekałem na ten tuner,jak się w końcu doczekałem to naszły mnie wątpliwości.Przeczytałem w fachowej prasie artykuł na temat nowej platformy nc+. Ponieważ jestem cały czas w Cyfrze to jestem tym bardzo zainteresowany. Do rzeczy: Po połączeniu ( już w marcu ) , n-ki z cyfrą - karty będą parowane z modułami CI+. Tak więc dopóki mam umowę z cyfrą kanały będę odbierał, ale za półtora roku będzie " Pamelo żegnaj ". I jaki jest sens kupować tuner na 1,5 roku? Liczę jeszcze na jakiś cud w marcu , ale zbytnio się nie łudzę.I tym pesymistycznym akcentem żegnam się z Wami...PS: ten cud to HYPERCUBE z CI+. Pozdrawiam.
darecki62
 
Posty: 29
Dołączenie: 2010-12-19, 13:11
Miejscowość: Szczecin

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez ppzimek » 2013-02-17, 18:53

darecki62 napisał(a):Witam.Długo czekałem na ten tuner,jak się w końcu doczekałem to naszły mnie wątpliwości.Przeczytałem w fachowej prasie artykuł na temat nowej platformy nc+. Ponieważ jestem cały czas w Cyfrze to jestem tym bardzo zainteresowany. Do rzeczy: Po połączeniu ( już w marcu ) , n-ki z cyfrą - karty będą parowane z modułami CI+. Tak więc dopóki mam umowę z cyfrą kanały będę odbierał, ale za półtora roku będzie " Pamelo żegnaj ". I jaki jest sens kupować tuner na 1,5 roku? Liczę jeszcze na jakiś cud w marcu , ale zbytnio się nie łudzę.I tym pesymistycznym akcentem żegnam się z Wami...PS: ten cud to HYPERCUBE z CI+. Pozdrawiam.


Niestety podłączam się do kolegi kupowanie dekodera bez CI+ to tak jakby kupować telewizor bez DVB-T a jeśli wprowadzą parowanie kart z dekoderem to zarówno sharing jak i bardzo rozpowszechnione splitery znikną wiec wtedy to zupełnie nie ma sensu...
...ja również rezygnuje z hypercube (założę się z pół roku będzie wprowadzona wersja 2 z DVB-T2) i interes się kręci...
ppzimek
 
Posty: 4
Dołączenie: 2012-01-11, 21:32

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez pawelsonx » 2013-02-18, 13:06

Jakaś paranoja na forach sieje się co post to nowe bajki.
cyfra ma ponad 1,5 miliona obonentów w tym z milion ze starymi dkoderami lub sama karta gdzie nie da się uruchomić parowani do tego dochodzi n gdzie parowanie sprzętowe jest tylko w turborecorder. I teraz bez brzydkich słów czy zmusza z 1,5 miliona klientów na zakup wynajem dekodera, jezeli klinet sie nie zgodzi to zerwą z nim umowę, jak ktoś dzisiaj podpisze umowe na 18 miesięcy na samą kartę to po miesiącu zerwie .
Jak wyobrażacie sobie logistycznie tą wymianę czy każd punkt ma dostac 1000 dekoderów na czas akcji wymiany gdzie to skaldować ?

Parowanie jest rozpracowane w przypadku N wystarczy skrypt karta i proste działanie matematyczne i oscam co do nowego chip paring jest niepubliczny oscam narazie koszt spory tej usługi. Jest jeszcze polsat który tez działa w czytniku pod oscamem smart hd itd
pawelsonx
 
Posty: 32
Dołączenie: 2012-11-23, 21:42

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez Jurek » 2013-02-18, 14:49

Brawo pawelsonx, lepiej bym tego nie ujął.
Jurek
Administrator
 
Posty: 3086
Dołączenie: 2007-06-12, 12:23
Miejscowość: Wrocław

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez tomo45 » 2013-02-18, 15:20

A ten HYPERCUBE ma w końcu DVB-C bo wszędzie widzę że nie ma ,ze sklepów też mi piszą że nie a tu że niby ma ??? jużsam nie wiem czy czekać czy kupić TRIPLEX-a czy UNIBOX2,Triplex-a się boję bo piszą że jest cięzki do opanowania ,ale MENU i grafikę ma chyba lepszą !!!????

Caps Lock nie będzie tolerowany ,proszę przestrzegać interpunkcji
To jest jedyny poprawiony w ten sposób post następne do kosza :!:

sq9
tomo45
 
Posty: 14
Dołączenie: 2009-10-03, 11:12

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez marko47 » 2013-02-18, 17:22

A czy będą nowe aplikacje w portalu(po polsku) na sparku np ipla albo nextplustv czy inne? A kiedy pojawi się plugin z AFP umożliwiającym ogląd zasobów filmowych z internetu. To mogłoby nadać nowy sens zakupu takich tunerów :roll:
marko47
 
Posty: 51
Dołączenie: 2012-11-05, 12:59

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez darecki62 » 2013-02-18, 20:04

Witam.Napisałem swoje spostrzeżenia po lekturze Sat Kuriera nr 2/2013. Rozumiem, że jest to kiepskie pismo i piszą same bzdury i nie sprawdzone rzeczy ?
Oczekiwałem na fajną dyskusję a doczekałem się zarzutu że sieję ferment i bajki.Wiadomo, że parowanie kart z modułami CI+ , wymiana dekoderów itd. nie nastąpi od zaraz, ale za rok, półtora...
W każdym razie, czekam do marca , jak nastąpi fuzja platform i dowiemy się konkretów.
PS: a swoją drogą, nie można było w Hypercube umieścić gniazda na moduł CI+ ? Wszak dążymy do doskonałości... Pozdrawiam
darecki62
 
Posty: 29
Dołączenie: 2010-12-19, 13:11
Miejscowość: Szczecin

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez pawelsonx » 2013-02-18, 20:58

A po co wejście na moduł w tunerze z dwoma glowicami ? Jak moduł jest jednostrumieniowy
pawelsonx
 
Posty: 32
Dołączenie: 2012-11-23, 21:42

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez sq9 » 2013-02-18, 23:21

@darecki62 akurat pismo które wspomniałeś niestety nie prezentuje swoimi publikacjami wysokich lotów :lol:
@marko47 ten temat dotyczy GM HYPERCUBE który nie ma nic wspólnego ze SPARK :!:
Co do multimediów :pytania tego typu świadczą tylko o tym że zainteresowany miał nie wiele do czynienia z ANDROID oraz GOOGLE MARKET
wyjaśnię : jeżeli w "sklepiku" jest dostępne to instalujemy i mamy ,jak chcemy zapłacić to OK jak chcemy za darmo to szukamy za darmo .
Pamiętać należy że niektóre App multimedialne są ograniczone do terytorium kraju dla którego zostały wypuszczone :idea:

DVB-T funkcjonuje jak najbardziej poprawnie (skanowanie , kanały SD/HD ,szybkość przełączania ) DVB-C zostanie sprawdzone w najbliższym czasie informacja zostanie podana na forum
i teraz tylko dyskusja dotycząca GM HYPERCUBE
następny post o systemach kodowania /nc+ i innych tego typu pierdołach i będą robione porządki
:evil:
GI XPEED CLASS S2| GI XPEED LX2 | GI XPEED LX3 HYPERION v 5.6 | GM HYPERCUBE HYPERION v5.6 BETA I GI980HD HYPERION5.5
Awatar użytkownika
sq9
Moderator
 
Posty: 553
Dołączenie: 2011-04-05, 22:27

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez raduspl » 2013-03-22, 09:56

Kilka lat temu przesiadłem się na markę GM i kładąc na szalę plusy i minusy chciałbym przy niej pozostać. Teraz przyszedł czas na zabawę z telewizją hbbtv + android więc od paru dni czytam fora z Hypercube oraz Triplex i ogarnia mnie przerażenie. Mogę jeszcze zrozumieć, że w oprogramowaniu wykrywane są błędy (moim zdaniem oczekiwanie na poprawki jest za długie) ale obsługa wspomnianych tunerów to jakiś kosmos. Oscam, e2, ciągle trzeba coś dogrywać, itp, dla zwykłego użytkownika to porażka nie mówiąc już o uruchomieniu jakiejkolwiek karty telewizji płatnej (z modułem lub bez). Odnoszę wrażenie, że są to tunery dla wąskiego grona wybrańców/fanatyków ciągłego "grzebania" w sofcie a nie dla przeciętnego Kowalskiego :shock:. Znam się na programowaniu więc z pewnością dałbym sobie radę, tylko po co :?: :?:. Tunery te powinny być sprzedawane jako FTA bez gniazd na karty bo uruchomienie ich wiąże się z kłopotami.
Chciałbym jeszcze raz zwrócić uwagę, że jest to moje prywatne zdanie.

Nie znalazłem wyczerpującej informacji jak sprawuje się android wraz z jego aplikacjami - interesują mnie: przeglądarka internetowa, poczta email, gg, skype, youtube. Czy używał ich ktoś?
UNI-BOX 9080 [53°E-30°W; SmartHD+; DVB-T Przysucha/Kozłowiec], UNI-BOX2 [DVB-C Vectra, youtube, FTP], Kino Domowe Sony STR DG-820
raduspl
 
Posty: 160
Dołączenie: 2010-10-25, 14:09

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez kalat » 2013-03-23, 12:15

Witam
Proszę o radę przy wyborze dekodera - zaznaczam, że jestem więcej niż laikiem w systemach linux aczkolwiek wiem, jak sformatować dysk w systemie ext2, ext3 itp.
W najbliższym czasie chciałbym zakupić dekoder do którego mogę podłączyć satelitę (instalacja 2-kablowa), dvb-t i zewnętrzny dysk twardy. W chwili obecnej parametry (mierzone poprzez dekoder n-ki) wynoszą siła 80%, jakość 100%, a dvb-t siła 95%, jakość 100%.
Zadanie tunera to odbiór programów z hotbirda + dvb-t, możliwość nagrywania programów z dvb-t i uruchomienie jako serwer DLNA.
Nie chciałbym się bawić w konfigurację - chcę ustawić raz i móc korzystać z dekodera. Do dekodera (przynajmniej na razie) nie mam zamiaru uruchamiać programów z n-ki, cyfry czy też innych kodowanych.

Czy menu dekodera jest w języku polskim?
Czy jest możliwość podpięcia bezprzewodowej klawiatury, myszki i wifi (innej niż dedykowana)?

Mój wybór ze względu na funkcje multimedialne androida padł na Hypercube - czy słusznie? To dobry wybór dla laika i nie będę miał problemów z konfiguracją?

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez kalat, 2013-03-24, 22:29, edytowano w sumie 1 raz
kalat
 
Posty: 47
Dołączenie: 2013-01-20, 10:58

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez raduspl » 2013-03-24, 11:57

kalat napisał(a):Proszę o radę przy wyborze dekodera ...


Jestem w podobnej sytuacji, tez myślę o Hypercube z androidem oraz jednocześnie rezygnuję z płatnej telewizji. Wystarczy mi DVB-T, SAT FTA oraz internet. Przeszukałem allegro - sprzedawcy tego tunera podają, że przed wysyłką wgrają odpowiednie pluginy więc, teoretycznie, po wyjęciu z go pudełka będzie można cieszyć się odbiorem bez konieczności "grzebania" w sofcie.

Przyłączam się do prośby i również proszę o komentarz użytkowników na temat androida i jego aplikacji (przeglądarka, gg, skype, youtube, streaming video).
UNI-BOX 9080 [53°E-30°W; SmartHD+; DVB-T Przysucha/Kozłowiec], UNI-BOX2 [DVB-C Vectra, youtube, FTP], Kino Domowe Sony STR DG-820
raduspl
 
Posty: 160
Dołączenie: 2010-10-25, 14:09

Re: Wprowadzenie do sprzedaży

Postprzez Zulu » 2013-03-25, 09:49

Język polski jest w obydwu systemach.
Podłączyłem bezprzewodową mysz Logitech VX Nano Cordless i klawiaturę Natec Swordfish i działało ok (także po podłączeniu nadajnika myszy do huba klawiatury) poza nie wykorzystaniem rolki.

W tej chwili Android działa bardzo topornie.
Przewijanie stron nie jest płynne na stronach z dużą ilością obrazów. Nie udało mi się przewijać stron rolką myszki, muszę klikać i przesuwać co nie byłoby tak uciążliwe gdyby działało płynnie.
Rmvb, avi, mkv działają ale też widać szarpanie i jakość jest kiepska.
Ach, pomarzyć o Andoidzie 4 na Hypercube z działaniem chociażby takim jak na rozmaitych HDMI dongle za ~200 zł :->

Trzeba pochwalić szybkość przełączania kanałów, ale z ostatnim softem minus za zamrażanie na kanałach HD (nawet z DVBT) - wtedy trzeba przełączyć na inny kanał i wrócić.
Zulu
 
Posty: 6
Dołączenie: 2013-01-26, 10:31

Poprzednia

Powróć do Golden Media Hypercube

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron